Парламентарните избори във Великобритания днес се очаква да бъдат едни от най-непредсказуемите и по всяка вероятност нито една партия няма да спечели мнозинство и да управлява сама.

Две нови проучвания на общественото мнение отреждат равни резултати на двете водещи партии във Великобритания – консерваторите и лейбъристите.

По-големият партньор в управляващата коалиция и основната опозиционна сила получават по 34 процента в анкетата на института "ЮГъв" за вестник "Сън".

Друг сондаж, на социологическа агенция "Сървейшън", дава аналогични резултати - по 33 на сто за двете партии.

Особености на избирателната система

Избирателната система във Великобритания (first-past-the-post) предполага, че след повечето избори управлява една партия. Само победителят във всеки избирателен район печели депутатското място за съответния район.

Снимка: EPA

Това означава, че няма пропорционално разпределение за кандидатите, които са на второ място. Така малките партии не са представени в парламента или ако са представени, е скромно, дори и да имат значителен дял избиратели в страната.

За да има мнозинство, най-голямата партия трябва да спечели най-малко 326 от 650-те избирателни района. На практика обаче бариерата е 323, защото ирландската партия Sinn Fein така и не заема депутатските места, които печели в Северна Ирландия.

Потенциалът за формиране на правителство зависи от подкрепата на мнозинството депутати в долната камара на британският парламент – Камарата на общините. Обикновено това се тества при гласуване след речта на Кралицата. Речта се изнася при свикването на новия парламент и в нея се съдържа потенциалната програма на бъдещото правителство. Прочита я Елизабет Втора.

Снимка: БГНЕС

Няколко възможни сценария

Или либералите, или консерваторите ще спечелят най-много места. Според социологическите проучванията нито една от партиите няма да спечели повече от 300 депутатски места.

Либералдемократите, които станаха малък коалиционен партньор през 2010 г. с 57 места, вероятно сега ще преживеят загуби. Въпреки това те все пак биха могли да сключат коалиционно споразумение с лейбъристите или торите.

Снимка: EPA

Шотландската народна партия предстои да спечели повече места – над 40, и вероятно ще изпревари либералдемократите като трета политическа сила.

Лейбъристите изключиха коалиция с Шотландската народна партия. Двете партии обаче може да сключат по-неформално споразумение. Шотландците изключиха коалиция с консерваторите.

Партията на независимостта на Обединеното кралство (UKIP) на Найджъл Фараж се очаква да спечели само няколко депутатски места, въпреки че е трета в социологическите проучвания. Това отчасти се дължи именно на избирателната система. UKIP заяви, че може да се коалира с консерваторите, ако Камерън премести планирания референдум за еврочленството на Великобритания по-рано – още тази година.

Снимка: EPA