Великобритания е на крачка от предсрочни избори на 12 декември. Борис Джонсън ще поиска зелена светлина от парламента тази вечер, а опозицията заяви, че този път ще го подкрепи. 

На фона на безкрайните политически драми, дълго отлаганият брезкит вдъхнови най-активните демонстранти в Лондон да създадат напълно ново течение – „Брекзорсизъм”.

Песен заклинание „Ние няма да имаме Брекзит”, записана в малко кафене от активиста Питър Кук, бързо става хит в социалните мрежи. 

Кук е музикант, автор на книга за евроразвода и създател на движението „Брекзорсизъм”. Идеята е брекзит да бъде прогонен от Обединеното кралство, подобно на зъл дух.

Снимка: btvnovinite.bg

„Брекзорсизмът” е изкуството да преобърнеш религиозните вярвания около брекзит. Не е нужно да въртим главите на хората, отиваме в кафенета, в барове, говорим им бавно и предизвикваме техите убеждения. Хората вярват, че брекзит е свързан с британското знаме, с войните, които сме спечелили, всичко това са илюзии”, обяснява активистът Питър Кук.  

Основното средство на Кук e музиката. Създава рок академия, която нарича „Ярост срещу машината брекзит" и е на всеки протест срещу властта.

„Работил съм в България и знам, че популизмът залива целия свят. Нуждаем се от мъдри, а не от лесни решения”, казва Кук.

Политиците обаче не могат да бъдат убедени само с песни. Затова Питър планира още протести, с надеждата един ден брекзит да бъде напълно отменен.