Братът на лидера на международната теростична мрежа "Ал Кайда" Айман ал Заухири изрази готовност да бъде посредник на преговори за мирно уреждане на конфликта между ислямистите и Запада. В интервю за Си Ен Ен Мохамед ал Зауахири заяви, че иска да има мир между немюсюлмани и мюсюлмани.

„Аз не представлявам никаква групировка. Моята роля е на посредник между Запада и ислямистите. Това е много сложна задача. Ако вие искате мир, убедете и другите, че и
те ще се чувстват в безопасност”, каза той.

Предложението му е изложено в шест страници и предполага сключване на мирен договор за срок от 10 години, ако Западът изпълни няколко условия. Сред тях са - САЩ и Западът да се откажат от нахлуване в мюсюлмански земи и от водене на война с исляма; освобождаване на всички затворници, задържани по обвинения в мюсюлмански екстремизъм; прекратяване на намесата в образователната система на мюсюлманите.

В отговор на това ислямистите се задължават да спрат атаките срещу западния свят и да не провокират нови сблъсъци, да защитават "законните интереси на Запада в ислямския свят".

„Ако тази идея беше победила, нямаше да ги има атентатите от 11 септември. Надявам се, че и днес е възможно да се постигне мир. Трябва да се обърне страницата и да се забрави миналото”, каза братът на водача на "Ал Кайда". Той твърди, че е идеологически близък с брат си, Айман ал Зауахири, и само той може да го убеди да спре насилието.

Мохамед ал Зауахири е лежал 14 години в затвор в Египет, защото е бил свързан с покушението срещу египетския премиер Ануар Садат през 1981 г. Мохамед отрича всички обвинения.