Двамата братя Куаши действат изключително хладнокръвно, разказват очевидци, срещнали се с тях очи в очи.

Първоначално появилите се съобщения, че при влизането си в редакцията на „Шарли Ебдо” са питали кой е главния редактор, не отговарят на истината. Според оцелял в нападението убийците са стреляли безразборно, без да се интересуват от конкретни личности.

„Първо чухме стрелба и гърмежи, като фойерверки, после вратата се отвори и влезе едър мъж, целият в черно, с качулка на главата - като спецполицаите. Държеше Калашников или нещо като картечница, въоръжен като за война. После настъпи тишина. След това каза на френски на друг човек – тогава разбрах, че са двама, най-малко двама, и каза на една от жените, която май беше оцеляла: „Ние не убиваме жени”, спомня си Лоран Леже, който е репортер в „Шарли Ебдо”.

Предприемач, който е имал работа в печатницата, също е видял очи в очи един от терористите и дори се ръкувал с него. Той е влизал в сградата, когато срещнал маскиран мъж, който казал: „Ние сме от полицията, връщайте се, ние не убиваме цивилни”.

Бивш адвокат на Шериф Куаши, който през 2008 г. е лежал в затвора заради участието си в мрежа за набиране на джихадисти на Ирак, не вярва той да е извършил убийства.

„Имам само един съвет към г-н Куаши - да се предаде на полицията, за да се хвърли светлина върху целия този случай. Представата, която имам за него, не е като за човек, който е способен да извърши такова нещо”, каза адвокатът Венсан Оливие преди двамата братя да бъдат ликвидирани в печатницата в градчето Дамартен ан Гоел при щурм на полицията.

Въпреки твърденията на адвоката двамата братя отдавна са били в полезрението на спецслужбите, а американското разузнаване има не по-малко информация за тях, отколкото френското.

И двамата са били в списъците на САЩ и Великобритания с хора, на които е забранено да летят до съответната територия.