Американец от босненски произход получи доживотен затвор за подготовка на самоубийствен бомбен атентат срещу метрото в Ню Йорк, съобщиха медиите отвъд океана.

28-годишният Адис Медунянин бе признат за виновен през май от съдебните заседатели във федералния съд в Бруклин. Това стана по девет обвинения, включително за заговор за използване на оръжия за масово унищожение, заговор за извършване на терористичен акт и осигуряване на материална подкрепа за международната терористична мрежа „Ал Каида”.

Медунянин, заедно с двама свои сподвижници – Наджибула Зази и Зареин Ахмедзай – са автори на една от най-сериозните терористични заплахи на американска територия след ударите от 11 септември 2001 г., смятат прокурорите по делото. Според обвинението тримата планирали да заминат за Афганистан, където да се присъединят към движението на талибаните.

В крайна сметка стигнали до Пакистан, където били обучени и изпратени обратно в Съединените щати със задачата да изпълнят плана за атентата в нюйоркското метро.

Тримата бяха задържани през 2009 г. Съучастниците на Медунянин се признаха за виновни и свидетелстваха срещу него в процеса. И двамата очакват да чуят своите присъди.