Британският премиер Борис Джонсън внесе в парламента искане за предсрочни избори на 15 октомври.

Той призова парламентът да гласува в подкрепа на провеждането на предсрочни избори, след като депутатите нанесоха сериозен удар срещу неговата стратегия за брекзит, съобщи Би Би Си.

"Сега трябва да насрочим избори на 15 октомври", заяви Борис Джонсън.

Снимка: EPA

Това е поредно разочарование за Борис Джонсън в неговата мисия да реализира брекзит на всяка цена на 31 октомври, както обеща в речта си при поемането на поста премиер преди шест седмици.

След резултата Джонсън нападна Джереми Корбин.

„Той иска избори от две години, докато блокираше брекзит. Той каза само преди два дни, че ще подкрепи избори и сега парламентът, след като прие законопроект, който унищожава способността на правителството да води преговори, ще каже ли, че няма да бъде позволено на обществеността да реши на избори кой от нас да разчисти тази каша?“, попита Джонсън.

Снимка: EPA

„Не искам избори, обществеността не иска избори, страната не иска избори, но тази камара не е оставила друг вариант, освен да остави обществото да реши кого искат като министър-председател“, каза още той.

Корбин първоначално прие предизвикателството за избори, но после се отказа от думите си и заяви, че иска Джонсън да е премиерът, който ще постигне сделка с ЕС.