Обединеното кралство прекрачи финиш линията на брекзит – това заяви британският премиер Борис Джонсън, след като законопроектът за излизането на страната от ЕС беше приет в парламента.

Така Великобритания е готова да напусне Общността на определената дата – 31 януари.

Джонсън заяви, че след брекзит страната ще продължи напред и ще се развива. Той призова за прекратяване на споровете между привърженици и противници на развода с ЕС.

Министър-председателят се съсредоточи върху решаването на належащите проблеми на Кралството – борбата с престъпността и подобряването на здравната система.

След като законопроектът беше одобрен от Камарата на общините, той беше гласуван и от Камарата на лордовете на британския парламент. Сега документът трябва да бъде подписан от кралица Елизабет II.

Очаква се това да се случи в четвъртък или петък, след което документът, определящ условията за излизане на страната от ЕС, ще придобие силата на закон. Това ще позволи на Обединеното кралство и ЕС да ратифицират споразумението за брезит.

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в петък ще подпишат необходимите документи в Брюксел, а на 29 януари споразумението ще бъде финализирано от Европейския парламент.

От „Даунинг Стрийт“ подчертават, че страните ще имат време да изпълнят всички необходими формалности и Великобритания ще е готова да напусне ЕС в 23:00 31 януари местно време.