Британският премиер Борис Джонсън призова световните сили да сключат глобален договор, който да установи стандарт за обмен на данни и да гарантира пълна прозрачност при пандемии, предава „Ройтерс”.

Предложението идва на фона на загрижеността на Великобритания и САЩ за достъпа до информация до наскоро приключилата мисия на експерти от Световната здравна организация (СЗО) в Китай и прозрачността на данните, които те споделят пред света.

„Очевидно е, че в момента повечето доказателства показват, че произходът на болестта е в Ухан. Мисля, че всички ние трябва да установим как се е случило това. Светът има нужда от общо споразумение как да бъдат проследявани данните във връзка с пандемиите от животински произход”, казва Джонсън.

Великобритания ще настоява да се създадат няколко изследователски центъра в различни точки на земното кълбо, които да си помагат взаимно.

Критики към СЗО

Пандемията от COVID-19 избухна в Китай в края на 2019 г., уби 2,4 милиона души, прати световната икономика в най-лошия спад от Голямата депресия и наруши нормалния живот на милиарди хора по целия свят, отбелязва „Ройтерс”.

Съветникът по националната сигурност на САЩ  Джейк Съливан публикува изявление в „Туитър”, което гласи, че, макар администрацията на Байдън да уважава работата на СЗО и труда на експертите, той изразява „дълбока загриженост“ за ранните констатации на разследващия екип в Ухан.

Администрацията на Байдън призова Китай да предостави на света своите данни от най-ранните дни на огнището на пандемията, за да може светът да бъде по-подготвен за следващата.

Глобален договор за прозрачност при пандемии

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел за пръв път предложи идеята за договор за пандемии миналия ноември на Парижкия форум за мир.

Евентуалното споразумение вероятно ще бъде разработено с участието на агенции на ООН, групи на гражданското общество и неправителствени организации, а държавите, които се присъединят към него, биха имали набор от стандарти и насоки, регулиращи начина на споделяне на данните с останалия свят в случай на пандемия.

В петък предстои онлайн заседания на лидерите на страните от групата Г-7, на което ще бъдат обсъдени борбата с COVID-19 и разпределението на ваксините.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!