Руският президент Владимир Путин заплашил в телефонен разговор Борис Джонсън да го атакува с ракети. Това е станало в края на февруари 2022 г., точно преди руските сили да навлязат в Украйна, твърди бившият министър-председател на Обединеното кралство.

Подробности около този разговор излизат на бял свят в документален филм на Би Би Си, който разглежда взаимодействието на Владимир Путин със световните лидери. Заплахата е отправена, след като Борис Джонсън заявява на Путин, че войната ще бъде „пълна катастрофа“. В отговор на това руският президент му отговаря, че може да го атакува с ракета и това „ще отнеме само минута“.

Борис Джонсън предупреждава Владимир Путин, че нахлуването в Украйна ще доведе до западни санкции и струпването на още повече войски на НАТО по границите на Русия. Той също така се опита да възпре руските военни действия, като каза на руския президент, че Украйна няма да се присъедини към НАТО „в обозримото бъдеще“.

„Мисля, че Путин си даваше един спокоен вид, сякаш се подиграваше с опитите ми да го накарам да преговаря“, казва в документалния филм Борис Джонсън. Той и до днес не знае, дали заплахата е била истинска.

Въпреки това, като се имат предвид предишни руски атаки срещу Обединеното кралство - последно в Солсбъри през 2018 г., всяка заплаха от руския лидер, колкото и шеговита да е тя, вероятно трябва да се вземе под внимание, коментира Би Би Си.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че е присъствал на разговора и такова нещо не е било казано.

„Това, което Борис Джонсън казва, не е истина. Това е лъжа, или ако трябва да бъда по-точен - това е съзнателно изречена лъжа“, каза Песков. 

В документалния филм на Би Би Си присъства и Володимир Зеленски, който споделя за осуетените амбиции на страната му да се присъедини към НАТО.