Британският премиер Борис Джонсън получи днес първата си доза от "АстраЗенека" и призова хората да последват примера му, като каза, че "нищо не е усетил", предаде Ройтерс.

56-годишният Джонсън бе ваксиниран в същата болница, където миналата година лежа в интензивно отделение в тежко състояние, след като се бе заразил с коронавируса. Впоследствие той сподели, че се е чувствал толкова зле, че имало планове как да бъде съобщено за смъртта му.

"Буквално не усетих нищо. Беше много добре, много бързо", каза днес Джонсън след инжекцията в лондонската болница "Сейнт Томас". "Когато всеки от вас бъде уведомен да отиде да се ваксинира, моля ви отидете и го направете. Това е най-доброто нещо за вас, най-доброто нещо за вашето семейство и всички останали", каза британският премиер
Борис Джонсън бе ваксиниран в деня, когато европейските държави подновиха използването на ваксината на "АстраЗенека", след като лекарственият регулатор на ЕС постанови, че ползите от тази ваксина надвишават всички рискове.

Британските здравни власти обявиха днес, че за едно денонощие в Обединеното кралство са били поставени рекордните 660 276 дози.

Рекордът за поставяне на първа или втора доза идва по време, когато страната наближава момента, в който половината от възрастното население ще е получило поне една доза от ваксината. По официални данни 26 264 000 британски поданици са получили първа доза от ваксината, а 2 011 000 са получили и двете дози.

Световен лидер по ваксинация на населението е Израел, следван от Обединените арабски емирства, Чили и Великобритания. Инвеститорите следят внимателно чия икономика ще се възстанови най-бързо, отбелязва Ройтерс.