Британският премиер Борис Джонсън почете паметта на депутата от Консервативната партия Дейвид Еймс, който загина, след като бе прободен с нож днес по време на среща с гласоподаватели в своя избирателен район, предаде Ройтерс.

"Всички наши сърца са изпълнени с потрес и тъга заради загубата на сър Дейвид Еймс, убит в черква в своя избирателен район след близо 40 години непрекъсната служба за хората в (графство) Есекс и цялото Обединено кралство", заяви Джонсън. По думите му покойникът бе "прекрасен слуга на обществото и многообичан приятел и колега", който "вярваше страстно в страната и нейното бъдеще".

Знамето на Обединеното кралство над резиденцията на премиера Борис Джонсън на "Даунинг стрийт" и пред британския парламент бяха спуснати наполовина в знак на почит, предаде Ройтерс.

Дейвид Еймс, 69-годишен депутат от Консервативната партия на премиера Борис Джонсън беше убит в църква от мъж, който го нападнал по време на среща с избиратели и го наръгал няколко пъти с нож. Политици от целия спектър изразиха шок и скръб от смъртта на убития британски депутат.

Дейвид Камерън, бивш премиер от Консервативната партия, изрази безпокойство и тревога и поднесе съболезнования на семейството на Дейвид Еймс.

Депутатката от Консервативната партия Трейси Крауч заяви в свое съобщение в "Туитър", че сърцето й е разбито от новината. "Сър Дейвид беше един от най-милите, най-състрадателните, най-харесвани колеги в парламента", написа тя.

Шотландската премиерка Никола Стърджън от Шотландската национална партия заяви, че в една демокрация политиците трябва да са достъпни и отворени за контрол, "но никой не заслужава животът му да бъде отнет докато работи за и представлява избирателите си".

Киър Стармър, лидерът на опозицията от Лейбъристката партия нарече новината "ужасяваща и дълбоко шокираща" и също поднесе съболезнования на семейството на Дейвид Еймс.

Стивън Тимс, депутат от Лейбъристката партия, който оцеля след наръгване през 2010 г., заяви, че е ужасен от атаката.

Брендън Кокс, съпругът на убитата през 2016 г. депутатка от Лейбъристката партия Джо Кокс, каза, че атаките срещу народните избранници са атаки срещу самата демокрация. Той допълни, че за подобен вид атаки няма оправдание и ги определи като мерзост.

Британските депутати са охранявани от полиция, когато работят в парламента и охраната там беше затегната, след като нападател, вдъхновен от движението "Ислямска държава", фатално наръга полицай пред вратите през 2017 г. Но политиците не са охранявани в избирателните си райони. Еймс беше публикувал времената и местата на отворените си срещи с избирателите си на уебстраницата си.