Борис Джонсън се върна на работа днес, след като пребори COVID-19. Британският премиер беше атакуван от критиците на правителството, че не се е справил с кризата с коронавируса.

Премиерът Джонсън беше много пестелив в даването на надежда, че има шанс ограничителните мерки в страната да бъдат вдигнати скоро. Той направи изявление преди да проведе заседание на правителството, първото, след като преболедува COVID-19 и няколко дни дори бе в интензивно отделение.

В момент, в който общественото мнение за предприетите мерки рязко се обърна срещу тях, а в медиите се появиха разследвания, че правителството е знаело още през декември за заплахата от COVID-19, премиерът заложи на емоцията, а не на конкретни решения.

"Трябва да признаем, че има риск от втори пик, риск да изгубим контрол над този вирус и да позволим отново масово да се възпроизвежда, което би означавало не само нова вълна от смърт и болести, но и икономическа катастрофа", заяви Борис Джонсън.

Сред растящи критики от бизнеса и опозицията, че кабинетът му няма идея как да изведе Великобритания от кризата, Джонсън предпочете да бъде лаконичен.

"Правителството ще съобщи повече в следващите дни и тези решения ще се вземат с максималната възможна прозрачност", допълни Джонсън.

Той предпазливо заяви, че Великобритания е в началото на края на първата фаза, в която основната цел е била да се защити от претоварване здравната система.

На 30 април е стотният рожден ден на ветерана от Втората световна война капитан Том Мур, който успя да събере в благотворителна инициатива свързана с COVID-19 над 29 милиона паунда. В чест на юбилея Royal mail, ще слага до края на седмицата печат с благодарствен текст за него на всяко писмо в Кралството.