Британският премиер Борис Джонсън смята, че ЕС трябва "да скочи", за да пресрещне по средата на пътя неговите предложения за промяна в споразумението на брекзита, предаде ДПА.

"Така, както виждам нещата, публикуваните тази седмица предложения означават, че ние, Обединеното кралство, скачаме до остров на средата на реката", пише Джонсън в статия, публикувана в неделните издания на подкрепящите брекзит таблоиди "Сън" и "Експрес".

"Ако ще напускаме със сделка, трябва ЕС да скочи от своя страна и да се присъедини към нас там, като покаже своето желание да постигнем сделка, която парламентът на Обединеното кралство да приеме", отбелязва той.

"Така че казвам на нашите европейски приятели: не изпускайте тази възможност, която дава нашето ново предложение", заявява премиерът и приканва Брюксел да седне с Лондон "на масата за преговори в духа на компромиса и сътрудничеството". Борис Джонсън подчертава, че ако ЕС иска, сделка ще има и повтаря, че в противен случай Великобритания ще напусне блока на 31 октомври без споразумение.

Високопоставени представители на ЕС отхвърлиха новите предложения на Джонсън и поискаха от него да даде някои уточнения във връзка за статута на ирландската граница, който все още е главният спорен момент.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!