Европейският съюз не разглежда въвеждането на санкции срещу Китай след решението да приеме законопроект за националната сигурност на Хонконг, заяви върховният представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел след видео срещата на министрите на външните работи на държавите членки.

Основна тема на Съвета по външна политика е била отношенията с Китай.

„Само една държава спомена за санкции. Не смятам, че санкциите са начин за решаване на нашите проблеми с Китай”, заяви Борел.

По-рано министърът на външните работи на Германия Хайко Маас подчерта, че с Китай трябва „да се седне на една маса, за да се обсъдят дори неприятни теми”.

Позицията на Германия е, че Китай не трябва да се заплашва със санкции, а да се води диалог.

Българският външен министър Екатерина Захариева е акцентирала по време на съвета върху важността да продължи с усилията за сключване на инвестиционно споразумение с Китай.

В рамките на заседанието външният ни министър е посочила и че пандемията от коронавируса е показала, че ЕС е зависим от трети страни в стратегически производства, като тези на защитни медицински облекла и оборудване. „Трябва да обмислим създаването на по-издръжливи вериги за доставки с неевропейски партньори и връщането обратно в Европа на определени бизнеси“, каза Екатерина Захариева.

По време на СВнР министрите приеха декларация, с която изразиха дълбока загриженост от предприетите от Китай стъпки по отношение на Хонконг, които рискуват да подкопаят автономията на Специалния административен район.

Китайският парламент реши да приеме закон за националната сигурност на Хонконг, за който критиците твърдят, че ще унищожи автономията на града. Плановете на Пекин изостриха още повече отношенията между Китай и САЩ.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео информира Конгреса, че Хонконг вече не се ползва с автономия от Китай, а промяната в оценката на Държавния департамент ще доведе до промяна в политиката спрямо Хонконг, без да уточни какво може да предприеме американската администрация.

Властите на автономния район, които мнозина определят като „пропекински“,  реагираха и заявиха, че всякакви санкции на САЩ срещу Хонконг биха били нож с две остриета и ще навредят на интересите на двете страни.