Руската настъпателна операция в Украйна продължава своя ход. Ключови градове като Харков и Мариупол са блокирани и понасят тежки ракетно-бомбени удари, в Одеса очакванията са за руски десант в близките дни, но остава висящ въпросът какво ще се случи със столицата Киев.

За Москва евентуално превземане на града ще е с ключов ефект в търсенето на окончателна победа във войната, защото би разстроило политическото и военно ръководство на противника. Въпросът е на каква цена може да се преследва подобно развитие.

По времето на Путин руската армия е превземала столица, тази на Чечня – Грозни. Направи го след седмици на унищожителни удари, отнели живота на хиляди цивилни хора. И украинците, и западните наблюдатели се надяват да не видим повторение на събитията от зимата на 1999 – 2000 г.

Припомняме отговорите на най-важните въпроси

Защо Грозни е сринат?

Руската армия търпи огромни загуби и става за срам пред целия свят, когато през декември 1994 г. се опитва да вкара танкове в столицата на отцепилата се Чечня. Тежката бойна техника, управлявана от неопитни наборници, е унищожавана от добре обучени, въоръжени и мотивирани местни бойци с гранатомети и картечници. Цели два месеца улични сражения и промяна в тактиката са нужни на руснаците, за да превземат града. Градът е разрушен, цивилните жертви са близо 30 000.

Снимка: Getty Images

5 години по-късно избухва нова чеченска война. Националистически настроените сепаратисти междувременно са изпаднали под влиянието на ислямисти, но ред събития като атентатите в Русия през септември 1999 г. (когато за кратко са арестувани агенти на ФСБ) оставят и до ден-днешен съмнения, че спецслужбите са дирижирали събитията по начин, който да направи конфликта неизбежен, а и да повиши популярността на тогавашния премиер и бъдещ президент. Името му е Владимир Путин.

Снимка: Getty Images

Този път провали не са допустими и атаката по Грозни е организирана по коренно различен начин, като целите са две – да бъдат намалени до минимум загубите на руските сили, но и да се направи демонстрация на сила.

Какво използват руските сили?

В Грозни руските танкове влизат чак когато градът е доведен до състояние, в което е невъзможно да бъде отбраняван.

Снимка: Getty Images

За това се грижат големи количества тежка артилерия, залпови реактивни установки „Град“, „Смерч“, „Ураган“, балистични ракети „Скъд“ и „Точка“, касетъчни и вакуумни авиобомби и ракети. Всички те не са особено подходящи за нанасяне на прецизни удари, но и не е това целта.

Грозни към началото на операцията през октомври 1999 г. е превърнат в град крепост – под блоковете има бункери, навсякъде са заложени капани, а мрежа от тунели позволява на чеченските бойци да се придвижват бързо между различни точки.

Снимка: Getty Images

Руското командване обявява, че всеки, заварен в града, ще бъде считан за терорист – въпреки че около 40 000 души (сред тях – болни и възрастни) остават блокирани в мазетата си по време на обсадата.