Напрежението в Украйна ескалира, престрелки в Донбас. Малко преди 9 ч. детска градина е уцелена с два артилерийски снаряда в стената на общото помещение и в двора. По това време вътре е имало около 20 деца и 18 души персонал.

Всички деца мигновено са били евакуирани в бомбоубежище. Трима от възрастните са ранени. Местните хора не смеят да изрекат откъде е дошла атаката.

Специалните пратеници на bTV в Украйна Десислава Ризова и Петър Джанаваров са в покрайнините на Луганск, където минава линията на разделението с окупираните територии. Границата с Русия е на 8 километра.

Снимка: bTV

Украинските власти все пак твърдят, че атаката е дело на сепаратисти от Луганск и Донецк. Местните казват, че осем години живеят по този начин - на ръба на войната и под обстрел.

„Бях да изхвърлям боклука зад ъгъла и чух свистене. Много се уплаших, беше ми като на сън, от страх хвърлих всичко. Беше страшно, децата плачеха, страшна гледка“, разказа пред bTV възпитателката Наталия.

Снимка: bTV

Директорката казва, че всички са се уплашили, а трима от персонала, които са били най-близо, са откарани в болница.

„Чухме свистящ звук и силен взрив. Децата закусваха, всички се изплашиха, но бързо ги евакуираме на безопасно място“, заяви директорката на градината Наталия Иванова.

След стрелбата тази сутрин всички деца веднага са били евакуирани.

„Около 9 ч. противникът уцели наши позиции в станция Луганск. С два 122-милиметрови снаряда беше уцелена детската градина“, обясни Богдан от Въоръжените сили на Украйна.

Снимка: bTV

Старши инспекторът Татяна Ливадина заяви, че по време в детската градина е имало около 20 деца, като три лица са пострадали, но са на домашно лечение.

От полицията казват, че следствените действия продължават

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!