Заподозреният сериен бомбаджия в американския щат Тексас, който, по всичко личи, се е самоубил рано в сряда сутринта, бе идентифициран като 23-годишния жител на щата Марк Антъни Кондит, предаде ДПА, цитирайки съобщения от правоохранителните органи в САЩ.

Според Брайън Манли – шефа на полицията в Остин, мъжът е главният заподозрян. Смята се, че е действал сам.

Серия взривове, станали в последните три седмици, ужасиха жителите на града и съседните селища. Загинаха двама души, няколко бяха ранени.

Кондит е работил в миналото като техник по поправка на компютри, след като е получил диплома от „Комюнити колидж“ в Остин. Към настоящия момент той е бил безработен и не е служил в армията.

Снимка: Reuters

Все още не е ясен мотивът за деянията му.

Заподозреният е идентифициран въз основа на доказателствен материал, събран след като той изпратил пакет с взривно устройство от чертите на града до местен офис на куриерската компания „ФедЕкс“, каза Манли на пресконференция.

Полицията призова към бдителност, тъй като не е сигурна какво е правил Кондит през последните 24 часа, което предполага, че е възможно той да е разпратил още бомби по пощата.

Полицейските преследвачи обкръжиха колата на заподозрения в предградие на Остин в сряда сутринта. При приближаването на полицаите към колата последва взрив и Кондит бе намерен мъртъв в нея.

Снимка: Reuters

Конгресменът републиканец от Тексас Майкъл Маккол каза по телевизията, че заподозреният е купил голяма част от оборудването за изготвяне на взривни устройства от магазин в Остин. Полицията е попаднала на дирите му, след като е бил засечен с видеокамера в офис на „ФедЕкс“ в града. Разследващите успели да получат и номера на колата му, което също помогнало за идентифицирането му, след което го проследили какво купува от магазина от веригата „Хоум депо“.

Използвани са материали на БТА