Около 10 000 души са изчезнали след опустошителните наводнения в Либия. Това съобщи Тамер Рамадан, ръководител на либийския клон на базираната в Тунис Международна федерация на дружествата на Червения кръст и червения полумесец, цитиран от световните агенции.

Рамадан обяви това чрез видеовръзка на пресконференция на ООН в Женева.

Снимка: Ройтерс

Снимка: Ройтерс

Бурята "Даниъл" донесе поройни дъждове в Либия в неделя и това доведе до катастрофални наводнения в източната част на страната. Стотици хора вече са били погребани в особено тежко пострадалия град Дерна, където са се скъсали две язовирни стени.

Снимка: Ройтерс

"Ситуацията е катастрофална", коментира Осман Абдулджалел, министър на здравеопазването в правителството на източната част на Либия, цитиран от Асошиейтед прес. "Телата все още лежат на земята в много части на града. Болниците са пълни с тела. Има и райони, до които все още не сме достигнали", добави той.

По-рано властите изчислиха, че само в Дерна може да са загинали до 2000 души. Службата за спешна помощ и извънредни ситуации, която координира усилията за търсене и спасяване, заяви, че в Дерна са загинали около 2300 души.

Снимка: Ройтерс

Броят в североизточните райони на Либия е достигнал 3000 души.

"Обстановката се оказа по-тежка и по-страшна, отколкото очаквахме. Необходима е международна намеса", каза още Абдулджалел.

Снимка: Ройтерс

Множество жители на Дерна описват сцени на хаос. През нощта те чули силни експлозии и разбрали, че язовирите извън града са се срутили и от тях идва водна стена, която "заличава всичко по пътя си".

Снимка: Ройтерс

Бурята засегна и други райони в Източна Либия, включително град Байда, където според съобщенията са загинали около 50 души. Основната болница в града, е била наводнена и се е наложило пациентите да бъдат евакуирани.

Снимка: Ройтерс

Стотици семейства са били принудени да напуснат домовете си и са намерили подслон в училища и други правителствени сгради в град Бенгази и на други места в Източна Либия.

Снимка: Ройтерс

ООН призова за незабавна международна хуманитарна помощ.

Турция, Италия и Иран са сред първите отзовали се.

Междувременно Гърция се опитва да се възстанови след наводненията, които засегнаха повече от 700 квадратни километра. Здравните власти заявиха, че чешмяната вода остава негодна за пиене в засегнатите райони.

Европейската комисия отпусна днес спешна помощ от 2 милиарда и 200 милиона евро за възстановяване от щетите.