Азербайджан ще инвестира в българската газопреносна мрежа. Това стана ясно след срещата на премиера Бойко Борисов с президента Илхам Алиев в Баку.

Битова газификация с азерски газ е част от решението на проблема със замърсяването на въздуха, каза Борисов.

След срещата с Илхам Алиев премиерът възложи на министрите си да търсят спешно възможности за битова газификация с каспийското синьо гориво.

Транспортна свързаност по въздушен и релсов път, която да стимулира търговията и туризма, и битова газификация за българските домове с азерски газ са само част от договорените съвместни проекти.

Азербайджан разчита на 2,60 трилиона кубични метра каспийски газ, които могат да бъдат доставени през Южния газов коридор за Европа.

„След реализирането на Южния газов коридор проблемът с енергийната сигурност на Европа ще бъде решен, заяви Илхам Алиев.

Към момента 90% от Tрансанадолския газопровод са изградени, а от Трансадриатическия – 80%. 

При завършването на проекта България разчита да получава по 1 млрд. куб м. газ годишно. 

Снимка: МС

„Едва 3% от територията на България е газифицирана, а в същото време въздухът у нас е замърсен заради използване на твърди горива за отопление. Поставяме си амбициозната цел да разширим използването на материали за отопление на населението, които не водят до замърсяване“, каза Борисов.

Седем са държавите, включени в Южния газов коридор, чиято стойност се изчислява на 40 млрд. евро.

Президентът Алиев и премиерът на България смятат като перспективен за търговия и инвестиции транспортният жп коридор по трасето Баку – Тбилиси – Карс, което може да се свърже с нашата жп мрежа. България и Азербайджан ще се свържат и по въздух.

Утре официално ще бъде даден старт на директната линия Баку – София с първия редовен полет на азербайджанската авиационна компания.