Днес е вторият ден от историческата визита на българската делегация в Македония.

След подписването на Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство вчера, днес премиерът Бойко Борисов и останалите български представители ще положат венци пред гроба на Гоце Делчев в църквата „Свети Спас“ в Скопие.

Поводът е 114-годишнината от избухването на Илинденско-Преображенското въстание, което е национален празник на Македония. За пръв път на честването ще присъства и български министър-председател и ще бъдат изпълнени химните на двете държави.

След 18 години на дипломатически усилия, вчера България и Македония подписаха исторически пакт, с който признаха общата си история.

Настроенията в Македония са противоречиви, тъй като договорът има много противници там, както вероятно и в България, коментира специалният пратеник на bTV Рада Домусчиева.

Обстановката е много тържествена, но и със засилена охрана – целият район край църквата „Св. Спас“, откъдето минават делегациите, е отцепен, почти не може да бъдат видени цивилни. Българската делегация е ескортирана от хеликоптер.

Въпреки цялата тържественост, ключов остава въпросът дали договорът ще бъде ратифициран в македонския парламент, посочи Домусчиева. Засега настроенията са това да се случи. На този етап от опозиционното вече ВМРО-ДПМН излязоха с изявление, че подкрепят споразумението, но имат забележки по пет точки, сред които са езикът и македонското малцинство в България.

Тепърва в срок от три месеца от влизането на договора в сила ще се създадат комисии, които да изчистят въпросите по общата ни история, добави Домусчиева.

Вижте повече във видеото: