Днес българският министър-председател Бойко Борисов се среща с германския канцлер Ангела Меркел и правителствените ръководители на Австрия, Хърватия и Словения по инициатива на Берлин.

Преди началото на работния обяд българският премиер обяви на личната си страница във "Фейсбук", че ще защити позицията за общоевропейско решение на бежанския проблем в Европа и за солидарност в разпределянето на отговорностите. Той ще информира колегите си и с разговорите си преди ден в Турция. Българската позиция и за поддържане на диалог с южната ни съседка.

По-късно премиерът ще разговаря и на четири очи с канцлера.

В неформалната атмосфера в двореца „Мезеберг“, недалеч от Берлин, Меркел се опитва да постигне сближаване на позиции между европейските си партньори по актуалните проблеми и да събере предложения преди срещата на върха в Братислава.

Разговорите протичат при закрити врата.

На работния обяд горещата тема отново ще бъде бежанската криза и общата европейска политика към Анкара. На масата ще седнат правителствени ръководители с различни позиции. Австрия категорично се противопоставя на водената в момента политика от Турция и е против отпадането на визите за турските граждани. Тонът Виена е категоричен и срещу членството на Турция в ЕС, но не приема и политиката на Берлин към бежанците.

На друга позиция е България, която настоява за поддържане на тесен диалог с Анкара заради страховете от нова бежанска вълна към Европа, където България е първа приемна държава. Очаква се премиерът Борисов да информира колегите си и за вчерашните си разговори в Турция.

Хърватия и Словения трябва да лавират между решенията на Брюксел и контраповедението на Унгария. Премиерът Виктор Орбан – най-големият критик на политиката на Меркел, заяви, че ще издигне втора ограда по южната си граница. Последиците от действията му ще засегнат Хърватия и Словения, затова двете страни вероятно са склонни да приемат отпадането на визите за турските граждани, за да не се насочи нов бежански поток към Европа.

Трябваше ли премиерът Бойко Борисов да става посредник между Турция и ЕС?