Премиерът Бойко Борисов представи приоритетите на българското председателство в Европейския парламент в Страсбург – бъдещето на младите хора в Европа, Западните Балкани и свързаността в региона, сигурна и стабилна Европа и дигиталните умения.

Пред депутатите Борисов засегна и ключови теми за съюза – миграция, сигурност и бюджет.

И днес обаче голяма част от евродепутатите не уважиха пленарната сесия и премиерът ни говори пред полупразна зала.

„Сега е моментът да дадем перспектива на Балканите. Стабилността на Балканите пряко отговаря за стабилността на Европа“, категоричен е Борисов.

„Има няколко държави, в които са струпани много мигранти, други, които не искат да приемат такива, и трета група – Италия, Гърция и България – които са на границата. Трябва да се направят сигурни центрове, близо до военните конфликти, за да могат след това хората да се върнат по своите родни места и да участват в тяхното възстановяване. Икономическите мигранти трябва да бъдат допускани до там, където има нужда от тях”, каза Борисов.

„Посетих България и установих, че тя е добре подготвена за него“, каза председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, който подчерта значението на европейско сътрудничество по въпросите на миграцията и дигитализацията.

Той обаче призова България да направи повече за борбата с корупцията.

Вижте още във видеото: