Боевете в Източна Украйна между правителствените войски и сепаратистките бунтовници се засилиха. Седем души са убити от двете страни през последното денонощие, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

При артилерийски обстрел в района на контролирания от властите град Авдеевка са убити най-малко трима войници и 20 са ранени, съобщи пресслужбата на военната операция в Източна Украйна. Има и неуточнен брой цивилни жертви.

Бунтовническата Донецка информационна агенция съобщи за четирима убити и седем ранени бунтовници.

Боевете са прекъснали водоснабдяването в по-голямата част от града, който освен това остава без отопление при температури, достигащи 18 градуса под нулата.

Директорът на местния коксов завод заяви вчера, че се прави подготовка за спиране на работата му, което рядко се е случвало от началото на конфликта през 2014 г.

Бунтовниците в Донецк също съобщиха, че електрическа подстанция е повредена от артилерийски обстрел. Това е прекъснало електрозахранването на въглищната мина "Засядко" в Донецк, блокирайки над 200 миньори под земята.

Миньорите са останали под земята няколко часа, преди местните власти да успеят да намерят резервните генератори извън мината, за да заработят отново асансьорите. До момента най-малко 60 от миньорите са извадени на повърхността.

Говорителят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков обвини украинското правителство, че е предизвикало кризата. Кремъл разполага с "надеждна информация", че именно украинските доброволчески батальони са преминали фронтовата линия снощи и са се опитали да превземат бунтовническа територия, каза Песков пред репортери в Москва.

"Такива агресивни действия с участието на украинските въоръжени сили подкопават целите на Минските споразумения. Приемаме това като знак, че Киев няма готовност или желание да спазва Минските споразумения", каза Песков.