Нова серия взривове разтърси два руски военни обекта в Крим. В началото се появи информация за експлозия в склад за боеприпаси в северните части на анексирания от Русия полуостров.

Първата версия на Москва беше пожар, впоследствие от руското министерство на отбраната посочиха като причина "саботаж".

Трима души са били ранени, а близо 3 хиляди души са евакуирани превантивно.

По-късно руският вестник "Комерсант'' съобщи за силен взрив и облаци от дим във военновъздушна база в централните части на Крим.

Експлозии в района имаше и миналата седмица, когато по друг руски военен обект бяха нанесени сериозни щети.

Появиха се спекулации, че Украйна е нанесла ударите, но Киев отрече. 

Сателитни снимки показаха щетите от ударите в района на АЕЦ “Запорожие”. 

Снимките показват щети по поле в непосредствена близост до атомната централа. Киев призова за нови санкции срещу Русия, която обвинява за ударите.

“Всеки радиационен инцидент в Запорожската атомна електроцентрала може да бъде удар по страните от Европейския съюз, Турция, Грузия и държавите от по-далечни региони. Ако действията на Русия доведат до катастрофа, последствията могат да ударят и тези, които все още мълчат”, каза президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш и руският министър на отбраната Сергей Шойгу обсъдиха ситуацията в опит да бъдат договорени условия за безопасност около централата. Вчера Москва даде заявка, че ще осигури достъп за експертите от Международната агенция за атомна енергия.

“ООН прецени, че разполага с логистичен капацитет, за да може да подкрепи всяка мисия на Международната агенция за атомна енергия в АЕЦ Запорожие, ако украинските и руските власти се съгласят”, каза говорителят на световната организация Стефан Дюжарик.

В същото време в самопровъзгласилата се Донецка народна република трима от петимата чужденци, заловени да се бият за украинските сили, могат да получат смъртно наказание.