Украйна казва, че е унищожила 50 руски склада за боеприпаси с помощта на ракетните системи „Хаймарс“, доставени от САЩ, съобщи БТА.

В коментар по украинската национална телевизия министърът на отбраната Олексий Резников подчерта нарастващото влияние на мобилните артилерийски системи за противопоставяне на руската инвазия.

Данните, които министърът изнесе, все още не са потвърдени от независими източници, а Русия все още не е коментирала, уточнява „Ройтерс“.

Министърът на отбраната обяви също, че Украйна е получила три противовъздушни оръдейни установки „Гепард“, първите от общо петнадесет, които Киев очаква, заедно с няколко десетки танкове „Леопард“.

Украинските власти неколкократно повтарят, че снабдяването с оръжия от Запада е жизненоважно за техните усилия на бойното поле, като подчертават важността на системите „Хаймарс“ срещу руското превъзходство в численост и боеприпаси.

Американските ракетни системи имат по-широк обхват и висока прецизност, за разлика от украинската артилерия от съветско време.