Около хиляда души блокираха централен мост в Будапеща в знак на протест срещу обсъждано в парламента предложение на правителството за повишаване на данъците за стотици хиляди малки фирми, предаде "Ройтерс".

Отначало демонстрантите се събраха на площада пред парламентарната сграда, но после се преместиха на близкия мост над река Дунав и спряха трафика между двете части на унгарската столица. Проявата премина при засилено полицейско присъствие.

Откакто пое властта през 2010 г. правителството на премиера Виктор Орбан е изправено пред най-голямото си предизвикателство заради най-високата от две десетилетия инфлация, срива на националната валута до рекордно ниски нива и спора с Брюксел за спазването на демократичните стандарти на ЕС.

Снимка: Reuters

Вчера кабинетът внесе в парламента проекта за изменения, които драстично затягат данъчните правила, предпочитани от малките предприятия заради облекчената бюрокрация и ниските данъчни ставки. Правителството обаче твърди, че за да съкратят разходите си, големите компании злоупотребяват с тази система, като карат работниците си да се включват в нея и така създават скрита заетост.

Ако бъдат приети от парламента, новите правила трябва да влязат в сила през септември и за годината обемът на данъците ще се увеличи с 572 млн. долара. По думите на данъчния консултант Ласло Зара промените ще лишат между 400 и 500 хиляди малки фирми от досегашнита данъчни облекчения. "Както и да бъде представяно, това е голямо увеличение на данъците", каза той.