Близо 50 души загинаха и около 90 бяха ранени в серия от атентати във вторник в три града в Афганистан, съобщиха АФП и ДПА.

В Кабул бяха извършени бомбени атаки край парламента, при които загинаха най-малко 26 души и бяха ранени 43.

Снимка: Reuters

„Първият атентатор самоубиец се взриви на входа на сградата на парламента“, каза говорителят на вътрешното министерство Седик Седики. При експлозията бе поразен автобус, превозващ служители на парламента. След това, когато хора от силите за сигурност се притекоха на помощ на жертвите от първия взрив, избухна и кола бомба, разказа Седики.

Талибанският говорител Забиула Муджахид пое отговорност за нападението и каза, че атаката е била насочена срещу миркобус, принадлежащ на афганистанска шпионска агенция.

Снимка: Reuters

По-рано през деня седем души загинаха и шест бяха ранени при самоубийствен атентат в град Лашкар Гах в провинция Хелманд. Талибаните поеха отговорност и за тази атака, насочена по думите им срещу обект на афганистанска шпионска агенция.

Часове след експлозиите в Кабул още 11 души загинаха и осем бяха ранени, включително посланикът на ОАЕ и още четирима дипломати, когато бомба избухна в дома на губернатора на провинция Кандахар. Никоя групировка засега не е поела отговорност за тази атака.