Почти 200 замъка в Румъния са на търг след години на кражби и разруха. Историческите сгради са били дом на множество благородници, а някои от тях стават известни и в чужбина, след като придобиват филмова слава.

Възстановяването на повечето от архитектурните паметници струва много повече отколкото собствениците биха предложили, разказва в свой репортаж румънската "Про ТВ".

Единият от тези замъци се намира в окръг Марамуреш. Принадлежал на бивш унгарски министър-председател преди век, след Втората световна война и одържавяването му, замъкът става склад за зърно и киносалон. Местните хора и представители на управата разказват, че британски гражданин е купил замъка преди време, за да го възстанови. Икономическата криза обаче се оказала проблем за него и така ремонтът бил прекратен.

Снимка: bTV

И това не е единственият пример. Стотици други замъци, превърнали се в паметници на културата се рушат ден след ден и биват ограбвани тухла по тухла. В дълбоките гори на Трансилвания се срещат замъци, простиращи се на хиляди квадратни метра площ, с десетки, но, уви, без собственик.

В окръг Яш се намира имение, което е било изоставено, но по-късно се превръща в център за лекуване на пациенти, болни от туберкулоза. Там има и деца, които са били излекувани и са под наблюдение. Никой не иска да даде очакваните 2 млн. евро, за да придобие обекта - последната оферта е била за една четвърт от парите.

Снимка: bTV

Аукционна къща в Клуж разказва, че над 150 замъци и имения са в продажба. Общата търсена сума за историческите сгради е около 200 млн. евро.