„Заплахата остава. Русия изтегли някои от своите части, но значителни нейни сили остават на границата с Украйна“. Това заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен при своето посещение в Киев, съобщава „Ройтерс“.

По време на разговорите с украинския президент Володимир Зеленски и външния министър  Дмитро Кулеба дипломат №1 на САЩ потвърди ангажимента на Вашингтон.

„Тук по една много проста причина - от името на президента Байдън отново решително да потвърдя нашия ангажимент към партньорството между страните ни“, заяви Блинкен.

По неговите думи САЩ активно търсят начин да увеличат своята помощ за Украйна в сферата на сигурността.

Според ТАСС сред темите на разговорите между украинския президент и държавния секретар, освен конфликтът в Донбас и ситуацията в Крим, е било и изграждането на газопровода „Северен поток-2“.

Снимка: Ройтерс

„Обсъдихме въпроса не само за окупацията на нашите територии, незаконното анексиране на Крим от Руската федерация , обсъдихме въпроса за „Северен поток 2“ - това също е много деликатен въпрос за Украйна“. Това е заявил украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от ТАСС и УНАН.

Киев е изказал благодарности на САЩ за политиката на санкции към Русия, съобщава ТАСС.