Украйна обяви за персона нон грата руския консул в Одеса, като отговор на сходно решение на Москва. Това става в контекста на бушуващото напрежение между Русия и Запада, довело до взаимно експулсиране на дипломати, предаде „Франс прес“, цитирана от БТА.

Говорителят на украинското външно министерство Олег Николенко каза, че руският консул в Одеса трябва да напусне Украйна до края на петък.

Вчера пък Русия обяви за персона нон грата украински дипломат, като му нареди да напусне страната преди петък и уточни, че тази мярка е свързана със съобщението от 19 април на Киев за експулсиране на руски дипломат на работа в украинската столица.

Преди това пък Москва реши да експулсира украинския консул в Санкт Петербург. Той беше задържан за кратко на 17 април и обвинен, че се е опитал да се сдобие със секретни информации.

Новите принудителни изгонвания на дипломати стават малко след като в края на миналата седмица Москва обяви, че изтегля военните, които участваха в учения в анексирания Крим и близо до границата в Украйна. В допълнение няколко западни столици в последните седмици експулсираха руски дипломати на фона на обвинения в шпионаж, кибератаки или изборна намеса.