Българска чешма беше открита в сърцето на Хайд Парк в Лондон. Инициативата е на българския Сити клуб, а за осъществяването й спомогнаха единайсет партньорски организации от Великобритания и България. Идеята за създаването на българската чешма съвпаднала с инициативата на лондонските власти за подновяване на съоръженията в кралските паркове.

„За нас бе важно да не пропуснем тази възможността и да имаме българско присъствие тук. Малко страни имат свой знак в сърцето на Лондон”, каза принц Кирил, който е почетен председател на Българския Сити Клуб.

„Ние сме възхитени от българската общност в Лондон. Този прекрасен фестивал и отношенията между Великобритания и България получиха свой траен символ”, отблеляза кметът на Кенсингтън и Челси Кристофър Бъкмастер.

Голяма заслуга за празника имат децата от българските училища в чужбина. Te направиха своята първа инвестиция като подпомогнаха изграждането на чешмата с пари, спечелени от собствен труд. Пари за инициативата дариха и всички, регистрирали се за участие в забавно бягане в парка. Най-запалените пробягаха 2012 метра и заслужено отпиха от новия символ на България във Великобритания.