Девет държави от ЕС са обединили усилията си да блокират опитите на Брюксел да въведе квота от 40 % задължително участие на жени в управлението на компаниите, листвани на борсите. Това съобщава АФП, като се позовава на неназован осведомен дипломатически източник.

„Не подкрепяме приемането на законови ограничения за жените в бордовете на компании на европейско ниво”, заявява източникът, като цитира официално писмо, изпратено до председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и неговият заместник, еврокомисарят по правосъдието, основните права и гражданските свободи Вивиан Рединг.

Писмото признава, че „съществува проблем, че има твърде малко жени и са необходими усилия за промотиране на жените, но те трябва да са национална политика”, казва източникът.

„Тези усилия трябва да бъдат продължени … това трябва да е посоката напред”, допълва още неназованият европейски дипломат.

Според информацията на АФП писмото е подписано от България, Чешката република, Литва, Латвия, Естония, Унгария, Малта, Холандия и Великобритания – или достатъчно гласове, за да бъде блокирано предложението, стигне ли се до гласуване на европейско ниво.

Предложението на Вивиан Рединг за по-широко присъствие на жените в управлението на компании и корпорации предизвика смесени реакции от страна на държавите от ЕС, които като цяло приветстват заложените цели, но имат резерви относно определянето на фиксирани квоти.

Миналата година Вивиан Рединг отправи предизвикателство към компаниите до март 2012 г.да се ангажират жените в управлението на компании да бъдат 30 % до 2015 г. и 40 % до 2020 г.

Проектодирективата отчита настоящето състояние на „недостатъчно използване на висококвалифицирани женски умения, представлява загуба на потенциал за икономически ръст в ЕС”.
 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!