Виенският провинциален съд осъди този петък на 15 месеца затвор условно бившия австрийски вицеканцлер и бивш ръководител на дясната Австрийска партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе.

Наказанието се налага за корупция. Обвиняем по същото дело е Валтер Грубмюлер, собственик на частната клиника "Веринг". Неговата присъда е една година условно.

Обвиненията на прокуратурата за икономически и корупционни престъпления за са взимане на подкуп и подкупност. Предметът на престъплението са две дарения на Грубмюлер от 2000 и 10 000 евро за федералната организация на Австрийската партия на свободата.

От своя страна Щрахе, който по онова време е бил ръководител на АПС, се е опитал да предизвика по парламентарен път промяна във Фонда за финансиране на частните клиники, което да е от полза на Грубмюлер.

През май 2019 г. Щрахе беше основна фигура във вътрешнополитическия скандал „Ибисагейт“. Германските издания "Шпигел" и "Зюдойче Цайтунг" разпространиха кратък откъс от видеоклип от 2017 г. с участието на Хайнц-Кристиан Щрахе и неговия помощник Йохан Гуденус. В скрити кадри от камерите те обсъждат с рускоезична жена, представяща се за племенница на руски олигарх, възможността да ѝ дадат опростен достъп до строителни договори в Австрия в замяна на финансова подкрепа за Австрийската партия на свободата (АПС) преди парламентарните избори.

Публикуването на видеото доведе до оставката на Щрахе от поста лидер на АПС и вицеканцлер на Австрия. Неговата партия напусна правителствената коалиция с Австрийската народна партия. Кабинетът на министрите, ръководен от канцлера Себастиан Курц, беше разпуснат след гласуване на вот на недоверие от парламента. Това доведе до провеждането на предсрочни парламентарни избори в Австрия миналия септември. Разследващата комисия в Ибиса към австрийската прокуратура разследва от края на май 2019 г. и се опитва да идентифицира авторите и клиентите на скандалния видеоклип.