Бившият президент на Южна Африка беше осъден на 15 месеца затвор от най-висшия съд в страната, пише „Би Би Си“.

Джейкъб Зума има петдневен срок, в който трябва да се предаде на полицията. В противен случай ще бъде издадена официална заповед за неговото задържане.

Присъдата идва след като бившият президент беше признат за виновен по обвинение в неуважение към съда, заради това, че не се е подчинил на неговата заповед да се яви на дело, свързано с корупционни престъпления по време на президентския му мандат.

Снимка: БГНЕС

През 2018 г. редица бизнесмени на територията на Южна Африка бяха обвинени в заговор с политици, в опит за търговия с влияние. Зума присъства на само едно от заседанията по делото, свързано с тези обвинения, след което отказваше да се яви в съда. Тогава районният съдия Раймонд Зондо поиска от Конституционния съд на Южна Африка да се намеси.

Според поелия случая конституционен съдия, Сиси Хампепе, бившият президент е "избрал да прави провокативни, безпочвени и злобни изявления, които представляват пресметнати усилия за накърняване на интегритета на съдебната власт“.

Джейкъб Зума не присъства в съдебната зала и за да чуе решението на мнозинството, отново заявявайки, че той е жертва на една „гигантска политическа конспирация“.

Експрезидентът на Южна Африка е обвиняем и по още едно дело за корупция, свързано със сделка със оръжия на стойност 5 милиарда долара от 90-те години на миналия век.