Бившият президент на Йемен Али Абдула Салех е бил убит, съобщи радио на контролираното от бунтовниците хуси йеменско вътрешно министерство, цитирано от Ройтерс.

Според телевизия „Ал Арабия” Салех е убит при ожесточените сражения с подкрепяните от Иран хуси в йеменската столица Сана.

Телевизия "Ал Маядин" съобщи, че Салех е загинал днес при опит да напусне столицата, предаде ТАСС.

Президентът Абд Рабу Мансур Хади призова йеменците да се обединят срещу шиитските бунтовници хуси, които той определи като "ирански милиции" и "кошмар", предаде Асошиейтед прес.

Снимка: Reuters

Хади, който е в самоналожено изгнание в Рияд, направи обръщение по телевизията.

Силите на Салех и хусите се съюзиха срещу правителството на Хади през 2014 г., като го принудиха да търси военна намеса от съседните държави. Когато съюзът между Салех и хусите започна да се разпада, Хади предложи възможност за ново начало на отношенията с бившия президент дни преди той да бъде убит.

"Йемен преживява решителен, повратен момент, в който е необходимо нашето единство и непоколебимост пред лицето на тези сектантски милиции", каза Хади, имайки предвид хусите.

Той изрази съболезнования за смъртта на Салех и определи него и другите убити при сраженията през последните дни като "мъченици".

"Нека обединим усилията си, за да сложим край на този кошмар", заяви Хади.
По думите му правителствените сили ще подкрепят "въстание" срещу хусите в Сана.

Снимка: Reuters

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че ситуацията в Йемен е "силно обезпокоителна", предаде ДПА, като се позова на неговия говорител Стефан Дюжарик.

След сблъсъците, започнали миналата седмица, и убийството на бившия йеменски президент Али Абдула Салех и няколко негови сътрудници, Гутериш каза, че е от първостепенна важност гражданското население да бъде защитено, ранените да получат медицинска помощ и всички страни да улесняват хуманитарния достъп на ООН, заяви Дюжарик.

По първоначални данни при поредните боеве са убити около 100 човека, а стотици може би са ранени, което още повече увеличава страданията на хората в Йемен, каза той.

Снимка: Reuters

"Напомняме на всички страни в конфликта, че умишлените нападения срещу мирни жители и медицинска инфраструктура са явни нарушения на международното хуманитарно право и може да представляват военни престъпления", заяви Дюжарик.

Според ООН сраженията и въздушните удари в йеменската столица Сана са се засилили, а пътищата са блокирани и по много улици са разположени танкове, което поставя в капан гражданското население и възпрепятства доставянето на жизненоважна помощ, посочва Ройтерс.

Някои от най-ожесточените сблъсъци са около дипломатическия квартал, а полетите с помощи за и от летището в Сана са временно спрени, заяви ООН, която призова за хуманитарно прекъсване на бойните действия утре.

"Изострящата се ситуация заплашва да доведе едва функциониращите основни услуги до спиране. Тези услуги вече са сериозно пострадали от поредния удар на въздействието на блокадата", предупреди ООН.

Кой е Али Абдула Салех?

Бившият президент на Йемен Али Абдула Салех управлява арабската страна в продължение на 33 години, до 2011 г. Той продължи да играе роля в йеменската гражданска война и след това, припомня ДПА.

Снимка: Reuters

Салех бе принуден да се оттегли от президентския пост, след като през 2011 г. бе прието споразумение за предаване на властта, съгласно което той получаваше имунитет.

Сделката бе договорена с посредничеството на Саудитска Арабия и на нейните съседи от Персийския залив 10 месеца след началото на протести в бедната страна, вдъхновени от Арабската пролет.

Протестите, започнали през февруари 2011 г., прераснаха в ожесточени сблъсъци между привърженици на Салех и негови опоненти.

През юни 2011 г. бе извършено нападение срещу президентския дворец в Сана и Салех бе тежко ранен. Той бе на тримесечно лечение в Саудитска Арабия.

Снимка: Reuters

Управлението на Салех бе печално известно с ширеща се корупция, лошо икономическо управление и нарушения на човешките права. И преди вълната от протести през 2011 г., Салех се сблъскваше с големи предизвикателства и бунт в Йемен.

В северната част на страната правителството на Салех от 2004 г. трябваше да се справя с бунта на шиитите хуси.

Правителството се сражаваше и срещу „Ал Кайда” на Арабския полуостров, един от най-опасните клонове на терористичната групировка в света, според САЩ.

Терористичната организация придоби още по-голямо влияние в Йемен след отстраняването от власт на Салех.

Снимка: Reuters

След като напусна президентския пост, Салех продължи да оглавява партията Общ национален конгрес и сформира изненадващ съюз с бунтовниците хуси, които поеха контрола над столицата Сана през 2014 г.

Но този съюз започна да се разпада преди няколко месеца, когато Салех нарече съюзниците си "милиции" и каза, че е готов на преговори с арабските страни, оглавяващи коалиция, която през март 2015 г. започна военновъздушна кампания в Йемен срещу хусите. Напрежението се покачи миналата седмица, когато в Сана сблъсъците между доскорошните съюзници се ожесточиха. Така се стигна до ликвидирането днес на Салех.

Салех бе член на влиятелно племе санхан, което е част от северния племенен съюз хашиди. Роден е 1942 г. в град Байт ал Ахмар на около 30 километра североизточно от Сана.

Преди да стане през 1978 г. президент на Северен Йемен, служи в армията, където се издига, сражавайки се със подкрепяните от Саудитска Арабия роялисти от Северен Йемен срещу републиканците и комунистите от южната част на страната, подкрепяни от египетския лидер Гамал Абдел Насър и СССР в средата на 60-те години на миналия век.

Продължителната гражданска война доведе до обединяването на страната през 1990 г. и Салех стана президент на Йемен. Той консолидира властта си, като назначи на ключови военни и административни постове членове на клана си. Същевременно се зае и да купува подкрепата на други племена.

През 1993 г. Южен Йемен започна да се оплаква от дискриминация и икономическо доминиране от страна на Северен Йемен. През 1994 г. отново се разрази гражданска война, но опитът на Южен Йемен да се отцепи от Севера продължи само два месеца.

Салех опитваше да се представи като единствения лидер, способен да запази Йемен единен и да се бори с тероризма. Негови критици казваха, че с тези аргументи той е целял да спечели военна и политическа подкрепа от Запада. Използвани са материали на БТА