Френското правосъдие изпрати на подсъдимата скамейка бившия президент от десницата Никола Саркози, разследван във връзка с разходите му за президентската кампания от 2012 г., при която масово са използвани фалшиви фактури. Това съобщи днес източник от правосъдната система, предаде Франс прес, цитирана от БТА. 

Саркози се оттегли от политиката през ноември, след като изгуби първичните избори на десницата за тазгодишните избори на държавен глава. Той бе изпратен на съд за незаконно финансиране на избирателната си кампания и неразрешени преразходи.

Пръв за евентуални финансови машинации в кампанията на Саркози писа през февруари 2014 г.седмичникът "Поан", припомня ТАСС. Таванът на разходите е бил 22,5 милиона евро. Според медии и според следствието Саркози го е надхвърлил и е похарчил най-малко 40 милиона евро. 

След като бившият десен президент Жак Ширак, управлявал от 1995 до до 2007 г., бе осъден през 2011 г. на две години затвор условно по дело за фиктивни назначения в парижкото кметство, за втори път бивш държавен глава е съден във Франция от 1958 г. насам, откогато датира Петата република, отбелязва АФП.

Френският съдия Серж Турен е решил да изправи на съд по делото на Саркози още 13 души от неговото обкръжение. Те са обвинени в създаване на фалшива документация, мошеничество, злоупотреба с доверие.

Саркози не е обвинен, че е знаел за нарушенията, но се подозира, че е разпоредил допълнителни разходи с искания за нови митинги, при все че е бил уведомен за риск от преразход, което самият той отрича.