Брунхилде Помзел, бившата секретарка на министъра на пропагандата на Третия райх –  Йозеф Гьобелс, почина на 106-годишна възраст в дома си в Мюнхен. Тя беше една от последните живи представители на вътрешния кръг на ръководството на нацистите.

Помзел прекарва по-голямата част от живота си скромно и без публични изяви. През 2011 г. тя за първи път дава интервю пред германски вестник, предизвиквайки вълна от интерес към себе си.

Снимка: EPA

В документалния филм „Един германски живот”, който излезе миналата година пък, Помзел говори за трите години, в които работи за Гьобелс. В него тя обяснява, че не знаела нищо за убийството на 6 млн. евреи по време на Холокоста и не чувства лична вина.

Помзел описва Гьобелс като „малко нисък, но добре изглеждащ мъж”, който винаги бил добре облечен, но се държал арогантно.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Въпреки че твърди, че няма политически пристрастия, през 1933 г., когато нацистите идват на власт в Германия, тя става част от тяхната партия с цел да си осигури държавен пост в Германското национално радио.

Нейната приятелка Ева Ловентал, която била от еврейски произход, изчезва през ноември 1943 г. 60 години по-късно Помзел разбира, че тя е една от жертвите, загинали в концентрационния лагер „Аушвиц”.