В дизайна на американския долар ще бъде въведена революционна промяна – за пръв път на него ще се появи афроамериканец.

Става въпрос за Хариет Тъбман – бивша робиня и борец срещу робството. През XIX век тя организира мрежа за бягство на афроамерикански роби към свободните щати и Канада.

Тъбман ще се появи на лицето на 20-доларовата банкнота, където сега е изобразен седмият американски президент Андрю Джаксън – известен робовладелец.

Джаксън няма да бъде махнат изобщо от банкнотата, но ще бъде преместен на нейния гръб.

Хариет Тъбман е първата жена, която ще бъде изобразена на американската валута от повече от век насам. Тя обаче няма да е последната, тъй като се предвиждат промени в дизайна на 10- и 5-доларовите банкноти. Лидерките на движението за права на жените Лукриша Мот, Соджърнър Трут, Сюзън Б. Антъни, Елизабет Кейди Стантън и Алис Пол ще бъдат изобразени на гърба на 10-те долара.

На гърба на петте долара пък ще се появят известни лидери от американската история, включително певицата Мариън Андерсън, бившата първа дама Елинор Рузвелт и борецът за граждански права Мартин Лутър Кинг.

Последните жени, изобразени на американските долари, са бившата първа дама Марта Вашингтон – между 1891 г. и 1896 г., и Покахонтас – в групова снимка на банкнотата от 20 долара между 1965 г. и 1869 г.

btvnovinite.bg, BBC.com