Бившият посланик на Беларус в Германия Денис Сидоренко е починал неочаквано на 48-годишна възраст, съобщи тази седмица правителството на Беларус.

След като служи в Германия от 2016 г., той беше отзован от поста си в Берлин по-рано тази година от беларуския лидер Александър Лукашенко и не получи нова длъжност, пише „Дойче веле“.

Какво знаем досега?

Независимата беларуска медия Nasha Niva съобщи, че Сидоренко е паднал смъртоносно от жилищен блок в столицата на страната Минск на 23 юни.

Според Nasha Niva той се е самоубил, след като е бил разпитван многократно от службите за сигурност на Беларус.

Медията се позовава на неразкрит източник, според който бившият посланик "постоянно е бил подлаган на полиграф и разпити".

Опозиционният политик Павел Латушко, който живее в изгнание в Европейския съюз, заяви пред беларуския интернет портал "Зеркало", че Денис Сидоренко се е върнал в Беларус и се е превърнал в проблем за силовия апарат на страната.

Според „Зеркало“ Сидоренко е преживял силен психологически стрес от разпитите.

В изявление на Министерството на външните работи, публикувано във Фейсбук в сряда, се казва, че смъртта на Денис Сидоренко е "голяма загуба за дипломатическото семейство на Беларус".

Министерството го описва като "талантлив и отговорен дипломат, професионалист и патриот, спечелил заслужения авторитет и уважението на своите колеги и партньори както в Беларус, така и далеч зад нейните граници".

Не беше предоставена официална информация за причината за смъртта.

Министърът на външните работи на Беларус Владимир Макей също почина неочаквано през ноември 2022 г. на 64-годишна възраст от сърдечен удар, за който независимите медии първоначално твърдяха, че е инфаркт.

Няколко месеца по-късно Nasha Niva съобщи, че Макей се е самоубил. Вестникът твърди, че той е бил пренебрегнат от Лукашенко и е имал семейни проблеми.

Кой е Денис Сидоренко?