Бившият македонски министър на вътрешните работи Гордана Янкуловска, която беше осъдена на четири години затвор по делото "Танк", вече е в затвора в Идризово, съобщава „Макфакс“, позовавайки се на МВР на Северна Македония.

По т. нар. дело „Танк” бяха повдигнати обвинения на редица членове на правителството на ВМРО-ДПМНЕ за незаконна покупка на мерцедес „С-600“ в размер на 600 хиляди евро. Лимузината беше купена по искане на тогавашния премиер Никола Груевски, който се явява подбудител, а извършител е бившият зам.-министър на външните работи Гьоко Поповски, който получи 6 години и 6 месеца затвор, които вече излежава.

Януловска до момента е изчерпала всички законови средства, за да отложи изтърпяването на присъдата си по делото "Танк". Решението за изтърпяване на присъдата е след отхвърляне на искането на Янкуловска, изпратено до Върховния съд за извънредно разглеждане на решението на Апелативния съд в Скопие.

Бившият премиер Никола Груевски беше осъден на две години затвор, но присъдата му не беше приведена в изпълнение, тъй като избяга от Република С. Македония в Унгария.

В същото време срещу Янкуловска в Наказателния съд Скопие в момента има още два процеса за „злоупотреба със служебното положение“. Изходът от тези дела е неясен. Но ако бъде призната за виновна по тях, бившият вътрешен министър може да остане за още доста време в затвора. 

От ВМРО-ДПМНЕ определиха присъдата на Янкуловска  като политическа репресия и поръчка на настоящия премиер Заев.