Когато Джордж Клуни се превъплъщава в топшпионина на ЦРУ Робърт през 2005 г., той не предполага, че тази роля ще му донесе Оскар. Защото истинският Робърт Беър, написал книгата, по която после е направен филмът „Сириана”, никога не е искал да бъде под светлините на прожекторите. Безкомпромисните му анализи обаче бързо го правят известен в Съединените щати.

Робърт Беър е роден през 1952 г. в Колорадо. През 1976-та той завършва Университета „Джорджтаун”, където следва в един курс заедно с бъдещия директор на ЦРУ Джордж Тенет.  Той е един от най-опитните агенти на ЦРУ, действали на територията на целия Близък изток в продължение на 20 години. Носител на Career Intelligence Medal на управлението. Говори свободно арабски, фарси, френски, руски, таджикски. Последната книга на Беър „Перфектното убийство – 21 правила за атентатори” се превръща в бестселър, въпреки че предизвиква и скандал, защото описва как се елиминират политици. Беър е сред най-уважаваните анализатори и човек с много контакти в Близкия изток - от Иран и Саудитска Арабия през Ливан, Сирия и Израел.

Вижте интервюто му пред водещия на „120 минути” по bTV Светослав Иванов:

 

 – Защо Тръмп призна Ерусалим за столица на Израел? Какво е вашето обяснение?  

– Той направи това по изцяло вътрешнополитически съображения в Съединените щати. Той търси продължаващата подкрепа на своето ядро, което е съставено основно от проционистки елементи в Америка. Няма никакъв международен императив да направи това, но истината е, че Тръмп е в беда на вътрешнополитическата сцена и той прави всичко по силите си, за да може да се съвземе, включително и предприемайки една много неразумна стъпка като признаването на Ерусалим за столица на Израел.

– Как се приема това в разузнавателните среди в САЩ? Изненадани ли сте в ЦРУ например от решението на Тръмп?

– Абсолютно никой не е изненадан в ЦРУ, защото той обеща това в своята кампания. Но хората, които познават региона на Близкия изток, са наясно, че това слага край на мирния процес. Това няма да приключи добре и дори членовете на правителството напълно се противопоставиха на това решение, но на Тръмп не му пука.

– Има ли истина в тази теория, че това може да е първа стъпка към военен сблъсък с Иран?

– Това може да се разглежда по подобен начин. Това, което прави Тръмп, е да съюзи Израел, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия в потенциални бъдещи действия срещу иранските интереси в Ирак и Сирия, и дори директно срещу Иран. Това е взривоопасно покачване на напрежението в региона и иранците със сигурност гледат на събитията в момента като на съюз срещу тях.

– Как подобен военен конфликт би изглеждал според вас? Може би по-различно от конфликта с Ирак.

– Ще е много различен, защото този път руското присъствие в региона не може да бъде неглижирано. Говоря ви по-специално за руската авиация в Сирия. В този случай потенциалът за много по-голям и глобален конфликт е налице. Никога не съм виждал Близкия изток под по-голямо напрежение след 1967 г.

 – Г-н Беър, тъй като не ни попада често възможност да говорим с бивши агенти на ЦРУ, каква игра играе Западът в момента след краха на Арабската пролет, разпадащи се държави като Либия?

– Не мисля, че в момента Съединените щати следват някаква определена стратегия и знаят изобщо какво правят със страни като Либия. Просто прехвърлят проблемите на европейците - като бежанския проблем, в който не направихме нищо. Имаме министър на отбраната, чиято дума не се чува в Белия дом, имаме Държавен департамент, който е напълно неглижиран и дистанциран от администрацията на Тръмп. И накрая имате Централно разузнавателно управление, което е под политически натиск. Така че забравете за водещата роля на Съединените щати в Близкия изток. Нея просто я няма вече. 

– Ако Тръмп прехвърля всичките си отговорности от действията си върху Европа, това означава ли, че много скоро той може да се озове в криза на властта и изолация?

– От тази гледна точка той вече е в изолация. Той напълно пренебрегна позицията на европейците в решението си за Ерусалим. Американският изолационализъм е факт в момента и не виждам никаква перспектива. Колкото повече натиск поема Тръмп вътре в САЩ, той толкова повече ще се изглежда изолиран и неефективен като президент.

– Често след като Тръмп стана президент, той беше описван в европейските медии като човек, който е непредсказуем. Докъде може да достигне неговата непредсказуемост според вас?

– Да, той изглежда все по-малко като президент и много американски коментатори и психиатри са притеснени за неговото психично здраве. В толкова много негови решения няма никакъв смисъл, няма логика. И неговото поведение наистина те кара да се чудиш дали неговият разсъдък е нормален.

– След по-малко от месец, започва българското председателство на Европейския съюз, едни изключително отговорни шест месеца. За какво трябва да внимава България през този период? Как ще изглежда Европа и светът?

– България трябва да концетрира изцяло вниманието си върху европейската си принадлежност, докато преминава тази американска криза на лидерството. Ще намерите много по-ясни и последователни решения в Брюксел, отколкото във Вашингтон. Дипломатите, които в момента идват тук наистина не знаят какво да правят и с кого да разговарят, защото американската политика беше вдигната във въздуха. Отношенията ни с Русия се влошават и в този смисъл България трябва да се отнася много чувствително към тази промяна. Бих казал на българите - наблюдавайте внимателно и бъдете внимателни.

– Говорихте много директно за Тръмп. Как гледате на неговите действия - с усмивка или по-скоро с някакво притеснение, и дори страх, от позицията на бивш агент на ЦРУ?

– Гледам много сериозно. Това е революция на популизма, тя продължава и завладява моята страна. Виждаме го всеки ден във Вашингтон. Посоката, на която сме поели, е неясна и не знаем как ще приключи всичко това. Разследването на Тръмп и връзките му с Русия ще продължи, но мисля, че шансът той да уволни специалния прокурор е доста голям. Всичко, което се случва напоследък, е доста ново за мен и много притеснително. Може никога да няма война с Иран или със Северна Корея, но може и войните да започнат утре. Това е нещо, което никой не може да предвиди.

– Тоест, вие, бившият агент на ЦРУ, не очаквате Тръмп да направи "Америка велика отново"?

 – Мисля, че той ще изолира Съединените щати до степен, сравнима със ситуацията през 20-те. Това е преходен период, който е много опасен за Съединените щати и за всички нас. Знам, че имаме нужда от промяна, но не съм сигурен, че това е човекът, който ще донесе тази промяна.

– В кръга на шегата, пожелавам ви дано да нямате "сух режим" отново.

– Знаете ли, никога не съм си представял, че някога ще видя с очите си човек, обвинен в блудство да се кандидатира за американския Сенат.  Нека изчакаме утрешния ден, който винаги носи по нещо ново.  

– Водите поредица по History Channel - Chasing Hitler. Отглеждаме ли си нови диктатори в днешния свят?

– За мен, фашизмът се завърна. Колкото повече икономически проблеми срещаме по пътя си, толкова по-актуални са крайнодесните, ултрарелигиозните и фашистките групи. Тази теза частично среща подкрепа от резултатите в Германия, подкрепата към "Националния фронт" във Франция. Хората се тресат от несигурност по икономически съображения. А ние обичаме простите решения, което подхранва фашизма. Той не е загинал през 1945 г. Днес показва отново лицето си в Южна Америка, Чили. Точно тези теми разглеждам в моята поредица - как фашизмът никога не е умирал и Хитлер не е изчезнал от лицето на Земята. Той просто се превъплащава в някой друг и ние трябва много да се пазим.