Започва битката за най-високия пост в Европейския съюз. Водещите кандидати за председател на Европейската комисия се изправят един срещу друг в грандиозен телевизионен дебат тази вечер.

Той ще бъде пленарна зала на Европейския парламент в Брюксел, която е напълно преобразена.

Ето как шестимата избраха да се представят пред избирателите си, които са около 350-те милиона:

„Искам да имаме по-демократична, по-социална и по-зелена Европа”, заяви Нико Куе от Партия на европейската левица.

„Искам Европейският съюз да бъде екологичен, социален и демократичен”, заяви Ска Келер от Европейската партия на зелените.

„Искам Европейският съюз да бъде съюз на много скорости, на много валути и на много полюси”, заяви Ян Захрадил от Европейските консерватори и реформисти.

„Искам Европейският съюз да бъде като дом, да е устойчив и да е място, където се чувствате в безопасност”, заяви Маргрете Вестегер от Алианс на Либералите и демократите за Европа.

„Искам Европа да е стабилна, демократична и амбициозна за бъдещето”, заяви Манфред Вебер от Европейската народна партия.

„Европа трябва да остане свободна. Европа трябва да стане справедлива и Европа трябва да стане устойчива”, заяви Франс Тимерманс от Партията на европейските социалисти.

 

Снимка: btvnovinite.bg

Темите, които вероятно могат да предизвикат напрежение тази вечер, са миграция, сигурност, популистка вълна в Европа и климатични промени. Едни срещу други застават утвърдени политически фигури срещу далеч по-непознати евродепутати - проевропейци срещу евроскептици.

Снимка: btvnovinite.bg

Не е тайна обаче, че е възможно постът председател на ЕК да бъде зает от друга политическа фигура, която няма да видим тази вечер в дебата, стига тя да се окаже по-приемлива за държавните и правителствени ръководители, които трябва да я предложат за гласуване на евродепутатите.

Можете да проследите дебата на живо на btvnovinite.bg в 22.00 ч. българско време.