Осама бин Ладен може би е бил предаден на американците от най-възрастната си съпруга заради ревност. Тя не понасяла факта, че лидерът на Ал Кайда имал афинитет към по-млада жена. Това става ясно от статия на британския в. "Индипендънт", базирана на осеммесечното разследване на запасния офицер от пакистанската армия Шаукат Кадир.

Според него най-възрастната съпруга на покойния терорист Хайрия Сабер била толкова нещастна, че след като се преместила в къщата в Аботабад през февруари миналата година, сътрудничила на екипите на ЦРУ, които издирвали мъжа й. Офицерът основава разследването си на разговори със служители на Междуведомственото разузнавателно управление на Пакистан и записи на разговори с трите съпруги на Бин Ладен.

Вдовиците бяха задържани в Пакистан след операцията по ликвидирането на лидера на Ал Кайда, а преди ден властите в Исламабад им повдигнаха и официални обвинения за незаконно влизане в страната и пребиваване на територията й. Според Кадир Осама бин Ладен е бил наясно, че може да бъде предаден от някой близък, но е виждал в смъртта спасение от влошаващото му се здраве.

„Индипендънт” разкрива, че Шаукат Кадир бил допуснат в къщата на Бин Ладен и трите му съпруги, непосредствено преди тя да бъде разрушена и видял кървавите следи от застреляния от американски командоси екстремистки водач.

Офицерът предоставил доклада си и на официалното разследване на пакистанското правителство.