Европа не може да сложи край на дълговата си криза само с мерки за икономии и трябва да насърчава още повече икономическия растеж, заяви бившият американски президент Бил Клинтън на конференция в Бевърли Хилс.

Според него държавите от еврозоната е трябвало да предвидят стратегия за излизане от това пространство на най-слабите страни като Гърция, които са били приети в него в по-добри времена, но сега са на ръба на експулсирането.

Клинтън сравни ситуацията в Европа с икономическата криза в Япония преди едно десетилетие и подчерта, че са нужди дългосрочни решения, а не бързи краткосрочни отговори.

"Кризата в еврозоната извади на яве два проблема - първо, един организационен, че в еврозоната са били допуснати уязвими страни, без да има стратегия за тяхното излизане от там, и второ, проблемът за мерките за икономии на всяка цена въпреки доказателствата, че само с тях нещата не напредват", заяви Клинтън.

Според бившия президент ЕС ще може да сложи край на проблемите си с неконтролируемите дефицити, само като мине през икономическия растеж.