Почти всички ваксини срещу COVID-19 ще бъдат ефективни. Това заяви в интервю пред Си Ен Ен създателят на „Майкрософт“ и един от най-богатите хора в света Бил Гейтс. 

Той коментира, че препаратите на „Пфайзер“ и „Модерна“ вече са доказали висока ефективност и очаква подобен резултат да покажат и ваксините, разработвани от „Астра Зенека“, „Джонсън и Джонсън“ и „Новавaкс“. Той прогнозира, че това ще се случи до февруари следващата година. 

Гейтс е песимистично настроен към развитието на пандемията. Според него през зимата ще продължат да се увеличават новозаразените и смъртните случаи. Той прогнозира, че негативната статистика ще продължи поне до февруари. Създателят на "Майкрософт" алармира, че ситуацията през следващите шест месеца ще бъде изключително трудна. 

Милиардерът посъветва хората да носят маски и да спазват всички противоепидемични мерки. Той коментира, че в Европа са приложени по-ефективни ограничения, отколкото в Съединените щати. Според него заради добрите новини от фармацевтичните компании хората ще спрат да се пазят достатъчно, но това не бива да се случва поне до пролетта, когато се очаква масова имунизация на населението. 

По думите му логистиката на ваксината ще бъде предизвикателство, както и стереотипите на хората, които заклеймяват препаратите. Медикаментът на „Пфайзер“ трябва да се съхранява при -70 градуса по Целзий, което ще усложни значително транспортирането му по света. 

През последните месеци името на Бил Гейтс се свърза с множество конспиративни теории за разпространението на коронавируса. Най-популярните са, че семейната му фондация е платила за създаването на вируса, който е разработен за био оръжие, а чрез ваксината – хората ще бъдат чипирани. Всъщност, сем. Гейтс през годините е дало стотици милиони за подобряване на здравната грижа по целия свят и особено на места, където обикновените хора имат изключително ограничен достъп до медицинска помощ.