Правителството на Великобритания и фондацията на Бил и Мелинда Гейтс ще отделят над 4,5 млрд. долара за борба с маларията в следващите пет години.

Това съобщиха лично основателят на компанията "Майкрософт" и финансовият министър на Обединеното кралство Джордж Осбърн в съвместно изявление, публикувано в днешния брой на вестник "Таймс".

"Ние гледаме оптимистично на това, че по време на нашия живот ще успеем да изкореним маларията и други смъртоносни тропически болести, както и да противодействаме на редица възникващи заплахи, с което да направим света по-безопасен", се казва в изявлението.

Снимка: Reuters

Британският дял в общия обем на разходите ще бъде значително по-голям. В течение на петгодишния период консервативното правителство ще отделя за целта по 500 млн. лири (715 млн. долара) годишно за нуждите на международното развитие. Средствата ще бъдат дадени на фондация на името на британския учен Роналд Рос. През 1902 г. той получи Нобелова награда за откритието си, че комарите са преносители на маларията.

Фондацията "Гейтс" ще внася по 200 млн. долара годишно за научна дейност, насочена в същата цел.

Осбърн и Гейтс отбелязват в изявлението си, че всяка минута по едно дете на планетата умира от малария.

Усилията на международната общност в борбата с тази болест вече дават резултат - през последните 15 г. смъртността от малария в глобален мащаб е намаляла два пъти.