Съоснователят на „Майкрософт“ Бил Гейтс заяви в интервю за „Ройтерс“, че е шокиран от мащаба на „налудничавите“ и „злобни“ конспиративни теории, разпространявани за него по време на пандемията.

Според него те се дължат на неизследваната досега комбинация от пандемията и възхода на социалните медии.

„Никой не би могъл да предскаже, че аз и д-р Фаучи ще станем толкова известни чрез тези наистина злобни теории, че сме създали пандемията или се опитваме да се възползваме от нея и така нататък. Много съм изненадан от това. Надявам се, че ще отмине. Надявам се също, че няма да попречи на важни неща като носенето на маски и ваксинацията“, коментира Гейтс.

Според най-разпространените конспиративните теории Антъни Фаучи и Бил Гейтс са създали пандемията в опит да контролират хората и ще използват ваксините, за да имплантират чипове.

„Процентът на хората, които са наистина подведени от тези теории на конспирацията, е необясним за мен. Има милиони постове с моето име или името на д-р Фаучи. Но хората наистина ли вярват на тези неща? Ще трябва да се образоваме повече и да работим със социалните медии по-добре през следващата година“, смята съоснователят на „Майкрософт“.

Гейтс изрази загриженост, че бедните страни ще получат ваксини срещу коронавирус с 6 до 8 месеца закъснение. По думите му през 2022 година ще има достатъчно ваксини, за да се имунизира целият свят.