Сайтът на обществената британска телевизия Би Би Си публикува специална статия за българския град Банско в секцията си за пътувания TRAVEL. Авторът ѝ Аластър Гил описва атмосферата в него, която сякаш пренася в предходни десетилетия, но и впечатлява с красивата си природа. Темата обаче е друга – как Банско се превръща в новия притегателен център за дигиталните номади от цял свят, като сред ключовите роли за това е тази на фестивала Bansko Nomad Fest, който се провежда от 2020 г., но и на общността, която постепенно се изгражда.

Представяме ви превод на цялата статия:

Пристигайки в Банско за първи път, може да имате усещането, че сте се пренесли в една „по-обикновена“ епоха. Щъркели гнездят на телеграфни стълбове, баби със забрадки клюкарстват под ябълковите дървета в ъглите на улиците, а роми с каруци препускат по пътя, теглени от коне. Над червените покриви и боровите склонове се издигат мраморните върхове на Пирин планина в Югозападна България - надвисвайки над града и неговите ски зони като разперени криле на приклекнал дракон.

Снимка: iStock

В един топъл ден това лято повече от 700 предприемачи и хора със свободни професии препълват кафенетата на този провинциален град с население от 10 000 души, а езици от иврит до японски изпълват въздуха.

В сграда на централния площад млад германец възхвалява достойнствата на четиричасовата работна седмица в препълнена зала, докато в местния парк стотици дигитални номади гледат своите връстници да говорят по теми, вариращи от AI и мрежови стратегии до здравни съвети. Вечерта посетителите на фестивала танцуват и пият в бар на открито.

При четвъртото си издание Bansko Nomad Fest се превърща от малко събитие в най-големия в света ежегоден празник на дигиталния номадски живот. Това едноседмично джамборе с десетки предавани на живо разговори, групови вечери и дейности като партита с огън и рафтинг, всички те организирани от малка армия от доброволци.

Снимка: Bansko Nomad Fest

Увеличаващият се брой на дигиталните номади в Банско е най-видим по време на фестивала, но това е само половината от историята. Според сайта Nomad List градът е „най-постоянно растящият център за дистанционна работа“ в света през последните пет години. От 2018 г. той е нараснал с 231% - повече от Варшава, Мадрид и любимия на технологичните медии Талин.

Това изглежда донякъде като аномалия - проучвания показват, че цифровите номади обикновено предпочитат крайбрежните градове като Лисабон и Барселона, островите и плажните дестинации като Мадейра, Канарските острови и Бали. Защо все повече хора се насочват към малък планински курорт в България?

Началото поставя Матиас Цайтлер - немски предприемач, който идва в Банско през 2016 г., докато проучва места за създаване на coworking пространство. Той е привлечен от естествената красота на района и неговите практически предимства - бърз Wi-Fi, достъпни разходи за живот и ниски данъци – само 10% лични и корпоративни, които са сред най-ниските в Европа.

„Дойдохме тук през лятото с няколко приятели, наехме къща и решихме, че това може да е добро място за нас“, казва Цайтлер. През 2016 г. той отворя първото споделено пространство за работа в града, Coworking Bansko се разраства бързо, а през 2020 г. стартира Bansko Nomad Fest. През 2023 г. всичките налични 729 билета за събитието са разпродадени.

Снимка: iStock

Последните статистики показват, че всеки месец Банско приютява повече от 300 души, които работят дистанционно, като през ски сезона хората в града за значително повече. Сутрини на пистите и работни ангажименти до обяд със сигурност е привличащо, Банско обаче осигурява и повече. След като снегът се стопи, горите, тюркоазените езера и скалистите върхове на близкия национален парк „Пирин“, който е включен в списъка на ЮНЕСКО, предлагат изобилие от възможности за отдих на открито - от пешеходен туризъм до колоездене и конна езда.

“Това, което наистина отличава Банско, е колко спокойна, дружелюбна и гостоприемна е общността тук“, коментира Камил Поаре, френски маркетинг мениджър, който пристига с партньора си в градчето през 2018 г.

„Всеки си път си припомняме това, когато се връщаме от нашите пътувания и се включваме отново в социалния живот на града“, казва още той.

Снимка: Bansko Nomad Fest

Многообразието на социалните събития тук е изумително – сред тях са уроци по салса, организирани вечери, настолни игри, спорт, екскурзии до горещи извори, викторини и барбекюта. Много от тях са отворени за всеки – независимо дали е дигитален номад, или не.

„Когато пристигат за първи път в Банско, много от хората казват: „О, малко е тихо. Не съм сигурна, че тук ще имам някакви изживявания. Два-три дни по-късно те вече се оплакват, че не могат да излизат повече и им трябва почивка“, коментира Беки Ботджер, която управлява споделеното работно пространство Altspace.

Снимка: Bansko Nomad Fest

„Местните жители на Банско също харесват тази международна атмосфера“, казва заместник-кметът Сашка Вучкова. Според нея нарастващият брой на чуждестранни и смесени семейства в града, сред които и украински бежанци, създава мултикултурна атмосфера в училищата.

„В един клас имаме ученици от осем държави. Всички говорят български, някои не толкова добре – но те са деца и усвояват езика“, посочва още тя.

Някои от дигиталните номади, които остават за по-дълго в Банско, изграждат връзки с местната общност. Това прави холандско-колумбийският предприемач Хосе Фиало, който управлява BanskoLab - кафене и културен център, в който децата могат да посещават езикови курсове и образователни семинари.

Пристигащите в Банско са от десетки националности. Сред тях са крипто търгуващи, лайф коучове и уелнес гурута, на които движението на дигиталните номади често се подиграва. Но сред тях са още разработчици, видеооператори, стендъп комици, дизайнери, учители по английски език, артисти, преводачи и дори учени.

Снимка: Bansko Nomad Fest

С увеличаващия се брой на номадите се разширява и екосистемата в града. Сега там има девет споделени работни пространства, управлявани от четири компании - от пъстрата, социално ориентирана Coworking Bansko до индустриалните офис пространства, управлявани от Nestwork, и ваканционната атмосфера в лагера на Four Leaf CloverCoLive.

Nestwork, която наскоро отворя второ голямо място, е най-новото coworking пространство в Банско. Българските IT специалисти Димитър Дурчов и Димитър Вичев се завръщат от чужбина в България, за да започнат бизнеса си, след като забелязват нишата за споделените работни пространства. „Това е приветливо място, в което се чувстваш като у дома си, но и не чак толкова, за да не се разсейваш от работния си процес”, коментира Вичев. Според двамата съдружници Банско не примамва само чуждестранни дигитални номади – самите българи също пристигат в градчето, като напускат столицата София или дори се завръщат от чужбина.

Снимка: iStock

„От 12-годишен аз живеех със семейството си в Лондон и си мислех, че никога повече няма да живея в България“, казва Владимир Димитров, който се настанява в Банско преди пет години, след като разбира, че може да комбинира онлайн работата си с карането на сноуборд и планинското колоездене. „Освен това разходите ми за живот тук бяха много по-ниски, така че нямаше момент колебание“, коментира още той.

Случаят на Димитров илюстрира нарастващата тенденция: Някои дигитални номади толкова много харесват спокойния начин на живот в Банско, че пускат корени. Имотите са евтини за западните стандарти и въпреки че цените растат, те остават достъпни – апартамент с една спалня струва между 40 000 и 70 000 евро. (Всеки може да си купи апартамент в България, но само тези с документи за пребиваване, могат да купуват земя.) Месечният наем също е сравнително евтин – за апартаментите с една спалня са ви необходими от 300 до 500 евро.

Снимка: Bansko Nomad Fest

Според Ели Цонева, местен брокер на имоти, номадите са около 5% от купувачите в Банско, като други чуждестранни инвеститори доминират пазара.

„30% процента от купувачите чрез нашата агенция са българи“, посочва тя.

Що се отнася до немския предприемач Матиас Цайтлер, той преследва собствената си мечта – иска да трансформира огромен хотел, намиращ се в близка гора, и изоставен от комунистическата епоха, и да го превърне в най-доброто обществено жилищно пространство за дигитални номади.

С 200 жилища, многоетажно лоби, плувен басейн, зала и панорамни гледки, Coliving Semkovo ще бъде възможност за живеене в общност.

Coliving Semkovo ще бъде пространство само за възрастни. Беки Ботджер обаче забелязва, че семействата на дигитални номади също се местят в Банско.

„Мисля, че това ще бъде следващото голямо нещо, особено с покачването на разходите за живот на места като Обединеното кралство и САЩ“, казва тя и добавя, че след като хората са имали своите преживявания в Банско, те са склонни да се върнат отново.

„Тук има някаква магия. Не знам каква е, но хората продължават да се връщат“, посочва предприемачът.