Би Би Си по следите на военни престъпления в Украйна – журналисти от медията са се срещнали с хора, живеещи близо до Киев, които разказват за зверствата на руската армия, сред които изнасилвания и брутални убийства на цивилни граждани.

Кореспондентите на медията разказват за среща с 50-годишна жена на име Анна, която им споделя, че е била изнасилена от чужд войник, а съпругът ѝ – убит.

„Той насочи пистолет към мен и ме заведе в близката къща. Каза ми да се съблека и че ако не го направя, ще ме застреля. След което ме изнасили“, разказва жената. Според Анна извършителят бил чеченец.

„Докато ме изнасилваше, четирима руски войници нахлуха в къщата. Те го изведоха и повече не го видях“, казва Анна.

Жената заварва съпруга си убит в семейния им дом. Тя го погребва в двора на къщата си.

Анна смята, че е била спасена от руснаците, които в следващите дни обаче се възползвали от нейното гостоприемство.

„Останаха няколко дни вкъщи. Често насочваха оръжията си към мен и искаха да им давам вещите на съпруга си“, разказва Анна.

Няколко къщи по-надолу в същото населено място екипът на Би Би Си научава историята на още една жена, която е изнасилена и убита от същия чеченец.

В къщата, в която се е случило, на огледалото е оставено съобщение: „Измъчвана от непознати хора, погребана от руски войници“. Няколко дни по-късно тялото на жената е есхумирано и е установено, че тя умира от кръвозагуба заради прерязано гърло.

Това не са първите сведения за изнасилвания и убийства на цивилни в района на Киев. Преди дни се появи информация за група от жени и момичета, които са държани в мазе в една от къщите и са подложени на измъчване от руските войници.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!