Безредици са избухнали в италианския град Флоренция и испанския мегаполис Барселона заради новите мерки срещу коронавируса.

Демонстранти са влезли в ожесточени сблъсъци с полицията в нощта срещу събота във  Флоренция. Към 20 протестиращи са арестувани, предаде „Франс прес“.

Полицията попречи на събралите се близо 200 души да стигнат до един от главните туристически площади в града - "Пиаца дела Синьорина", тъй като проявата не беше разрешена от властите, съобщават италиански медии.

В близките улици се стигнало до стълкновения между демонстрантите и полицията за борба с безредиците. Протестиращи мятали коктейли "Молотов", бутилки и камъни, преобръщали кофи за боклук и чупили камери за видеонаблюдение.

Няколкостотин души протестираха също в град Болоня, главно млади мъже, сред които имаше хулигани, някои от които отправяха фашистки поздрав, съобщи в. "Република". На видеозапис се вижда как журналист от вестника бива ожесточено нападнат и прогонен, а тълпата вика: "Журналист, терорист!".
Протести срещу най-новите рестрикции, прераснали в сблъсъци и вандализъм, имаше тази седмица в Рим, Милано, Неапол и Торино.

В петък Италия съобщи за над 31 080 нови заразени с коронавируса - нов рекорд за денонощие.

В безредици и конфронтация с полицията се превърна тази вечер и протест срещу карантинните ограничения в Барселона. Стотици хора излязоха на централния площад, където се намират сградите на Женералитета и кметството, за да изразят недоволството си от затварянето на барове, ресторанти и други бизнеси, както и други забрани, съобщава „Евронюз“.

Към края на акцията някои от участниците започнаха да хвърлят камъни по полицията, димни бомби и пиратки. В разгара на конфронтацията протестиращите изгаряха кошчета за боклук и се опитваха да построят барикади. Полицията съобщи за ареста на 12 души. По същите данни са ранени 20 служители на реда.

Карантинните мерки в някои региони на Испания бяха затегнати на фона на значително увеличение на честотата на COVID-19. Вече са регистрирани над 1 100 000 случая на коронавирусна инфекция, над 35 хиляди от заразените са починали.